Imperator @ Vine&Pleasure 2017

Vinarija Imperator sa Fruške Gore nam je na već dobro poznatom mestu, u vinoteci Vine&Pleasure krajem marta, premijerno predstavila svoja vina iz berbe 2015.

Četiri već poznata vina i jedan novitet, beli sovinjon, pod etiketom Claudius po prvi put je proizveden u berbi 2015.

Vinarija Imperator je prva i jedina vinarija u Srbiji koja grožđe i vino proizvodi po organskim prinicipima naslonjenim na biodinamičke metode.

Vina upravo taj poseban pristup u sebi i oslikavaju. Zajednički utisak prisutnih na ovoj degustaciji je doživljaj jedinstvenog karaktera koji ova vina nose u sebi i koji ih odvaja od ponekad prilično jednolične vinske ponude u Srbiji.

Iako neretko, sam pomen “organsko vino” u sebi nosi negativnu konotaciju i može navesti da pomislite da se radi o teškim, nejasnim i delimično oksidisanim vinima ovde to nije slučaj.  Ova vina se na prvi pogled ne razlikuju od konvencionalno proizvedenih vina, ali ipak postoji nešto što ih jasno odvaja. Prirodnost i nepretencioznost. U Imperator vinima je sve podređeno sorti i podneblju, a to je po rečima ljudi iz vinarije zapravo i jedini cilj. Povratak korenima i prirodi koji jasno nosi njihov slogan “back to basic”. Jasno i precizno definisan pristup u kojem se traje i kada imate berbu kao što je 2014. Kažu, to je bio prvi veliki test njhove vizije koji su položili i posle kojeg su znali da se nikada neće promeniti.

Tako je, iz berbe 2015 izašao traminac Gratianus, tipičan za sortu, ali nekako elegantniji i puniji u količini od 3000 boca.

Sauvingon blanc – Claudius, drugačiji od svih sovinjona koje smo u Srbiji probali, dosta herbalan i začinski proizveden u količini od samo 800boca.

Crvena vina, Maximianus – kupaža merloa, malbeka i dva kabernea i Qvintillvs – merlo/malbek  izuzetno elegantna, već zrela za uživanje sa izraženim voćnim karakterom. Iako su oba vina odležavala u srpskom hrastu to jedva možete da naslutite. Pametno barikirana vina. Maximianvsa ćete imati priliku da uživate dok se ne potroši 4150 proizvedenih boca, a za Qvintullvs celih 1500.

Same količine prilično sužavaju tržište i verovatno će se naći samo na “pravim” mestima koja prepoznaju i cene originalnost i unikatan pristup.

Podsećamo se da je vinograd gde se ova vina rađaju podignut 2009. godine u Erdeviku  i od 2013. su u procesu sertifikacije organske proizvodnje po standardima R.Srbije i EU. Za berbu 2015 dobijaju prvi put organski sertifikat od strane Francuske sertifikacione kuće Ekocert, što potvrđuju dalje i u berbi 2016.

Takođe, trenutno su u procesu zaštite geografskog porekla u R.Srbiji za rejon Srem, pa zatim i odrednice Fruška Gora.

Trenutno gazduju vinogradom površine oko 3 ha što prilično limitira proizvodnju vina i za tržište Srbije. Zbog sve većih potreba tržišta i zahteva za izvozom vinarija planira proširenje zasada na još 5 ha. Vina sa novih zasada očekujemo već od 2020.godine.

Iz berbe 2015 ostaje da probamo rajnski rizling za koji smo načuli da je tzv. alzaškog tipa i to nas sada čini nestrpljivim, kao i pinot noir. Od pinoa, očekujmo ništa manje od dobre burgundije na naš način.

Da bi cela priča tokom ove degustacije bila zaokružena, iznanadili su nas sipavši pred nas dokaze svoje vizije, Valerius i Constantiv (dva kabernea) iz 2012 I potvrdili ono čemu svi govore, da kada u vino utkaš ono najdrgocenije što imaš, vino ti to i vrati.

Zadovoljni i sa dozom žaljenja rastajemo se sa Imperator timom. Nismo probali taj novi rizling, ali smo ostavili u amanet Imperatorima da nas se sete kada vino izađe na tržište, a može i pre toga.

20170327_12585920170327_12530020170327_125219_MG_1062_MG_1054_MG_1053_MG_1043_MG_1035_MG_1034_MG_1030_MG_1027_MG_1013