Drugi o nama

Drugi o nama

Mediji o nama i našim vinima

Wine vision Open Balkan | Zlato i srebro za Imperator vina

Wine vision Open Balkan | Zlato i srebro za Imperator vina

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo, da je Imperator na upravo završenom, prvom međunarodnom sajmu vina u našoj zemlji održanom  u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan" i pod pokroviteljstvom Wine Vision by Open Balkan, nagrađen zlatnom medaljom.

Maximianvs 2018 je ocenjen zlatnom medaljom od strane međunarodnog žirija na čelu sa Karolin Gibli, ekspertom za vina Balkana I Jugoistočne Evrope.

Na sajmu je bilo više od 200 izlagača i proizvođača vina, najviše iz Srbije i zemalja regiona, ali i iz centralne Evrope, Južne i Severne Amerike, na samom ocenjivanju je bilo  preko 600 vina. 
Zlatna medalja za Maximianvs iz 2018. godine, srebrna za Qvintillvs i Valerius iz 2018. godine, bronza za Gratianus iz 2018. godine kao i dva nova Imperator vina Grašac i Sila Nika iz 2021. godine potvrda su istrajnosti u kvalitetu i jedinstvenom pristupu vinogradu i proizvodnji vina.

Na manifestaciji Fruška gora Wine Show, Grašac (2021) svrstan je u TOP 50 vina sa Fruške gore

Vinari fruškogorskog vinogorja poslali su više od 150 uzoraka vina na ocenjivanje. Od svih ocenjenih vina, pedeset sa najvišim ocenama okitilo se medaljom TOP 50 Fruška gora 2022. Medalja će  se naći na bocama, kao svojevrsni putokaz i garancija potrošačima da kupuju provereno i kvalitetno vino, koje na pravi način predstavlja Frušku goru. Prema pravilima koja su ustanovljena prošle godine, ovo je jedinstveno takmičenje na kome nema pobednika i rangiranja, već se svih 50 najbolje ocenjenih vina tretira ravnopravno. Među TOP 50  upravo je i Imperatorov Grašac.

Opširnije
Imperator: Prva sertifikovana srpska biodinamika

Imperator: Prva sertifikovana srpska biodinamika

Toliko sanjani Demeter sertifikat biodinamičkog vinograda i vina, stigao je po prvi put nedavno u Srbiju, u vlasništvo vinarije Imperator čiji su vinogradi u Erdeviku.

U ovom trenutku sertifikat za vino je u preliminarnom statusu, objašnjava Đurđa Katić apsolutno uverena da je samo pitanje trenutka kada će oznaka biti postavljena na boce vina Imperator.

Demeter sertifikat je dobijen za deo vinograda sa internacionalnim sortama koji se obrađuje od samog nastanka vinarije i ideje biodinamičkog pristupa. Što se vina tiče, u podrumu se vina neguju i prate tokom razvoja i sazrevanja. Suština kontrole i sertifikacije je u vinogradu. Sertifikat se nakon vinograda vezano dobija i za vino, ukoliko su ispoštovani standardi proizvodnje po Demeteru, s tim što, pre nego vino uđe u bocu, radi se  finalna analiza i nakon  dobijanja potvrde da je sve kako treba može se staviti odgovarajuća oznaka po vrlo striktnim pravilima.

Na pitanje da li još neko u okruženju Srbije ima Demeter sertifikat Đurđa Katić kaže da joj nije poznato ali napominje da je proletos ispratila seminar o proizvodnji organskih i bio vina u regionu te nije stekla utisak da je Demeter negde prisutan.

- Iako sam se prijavila da i sama naučim nešto, što se i dogodilo, ispostavilo se da sam od svih kolega ja bila najpozvanija da pričam baš o Demeteru. Kad analiziram, čini mi se da smo mi ovde, u toj priči otišli najdalje.

Imperator organska vina
Prema pravilima proces konverzije do dobijanja sertifikacije za organiku traje tri godine a za biodinamiku pet. Naravno, ako neko već poseduje organski sertifikat onda Demeter dobije posle dve godine što se u slučaju vinarije Imperator nije ostvarilo.

- Mi smo ga trebali dobiti 2020. ali inspektor zbog korone nije mogao da dođe pa je došlo do odlaganja. Konačno je prošle godine ispratio vinograd, kompletnu dokumentaciju i sve što treba i stigao nam je sertifikat za 2021. godinu za stari deo vinograda koji je već imao organski status. Mlađi deo je u K3, ili trećoj godini koverzije, te će i on dogodine dobiti status organike a uverena sam i Demeter.

Da li to znači da je moguće dobiti sertifikate i po nekakvom skraćenom ili ubrzanom postupku pošto već postoje takvi primeri po pitanju organike?

- Skraćenje perioda konverzije je potpuno legitiman postupak. Odnosi se na uslov za tri godine konverzije, pa ako i pre ulaska u koverziju nisu korišćena nedozvoljena sredstva moguće je organski sertifikat ranije dobiti. I mi smo imali skraćenje za stari vinograd ali za ovaj novi to nije bilo moguće jer su na njemu ranije uspevale drugačije kulture. Znači, moramo proći sve tri godine konverzije što je nama pravi izazov oko organizacije berbe, prerade biodinamičkog i još nesertifikovanog grožđa, papirologije, proizvodnje vina, etiketiranja. Ništa ne sme imati veze jedno sa drugim. Ali šta smo tražili, to smo i dobili – kaže Katić uz pobednički osmeh.

Ova vina publika može da proba na manifestaciji Wine Garden 11. i 12. juna u Botaničkoj bašti u Beogradu  |

Opširnije
Organska vina Imperator zaslužuju salutiranje

Organska vina Imperator zaslužuju salutiranje

Kraj 2021. godine obeležila je još jedna sjajna degustacija Organskih vina Imperator iz 2018. godine. Imperator vina su godinama unazad poznata na tržištu po svom rajnskom rizlingu i crvenim kupažama, kojima će se po kvalitetu neosporno pridružiti sovinjon i pino noar iz 2018. godine, koji je do sada rađen samo iz tri berbe.

Opširnije
Trijumf Imperatora!

Trijumf Imperatora!

Zajedničkim naporom redakcije Vino.rs, najuticajnijeg regionalnog vinskog magazina, njihovih saradnika i široke ankete sprovedene među vinarima, enolozima, somelijerima i vinskim novinarima, pred nama je je još jedan godišnji izbor najboljih vina, vinarija i svega ostalog što je obeležilo vinsku Srbiju u 2021. godini.

Opširnije
×

Log in